"Χρυσό" κέικ

Η βιταμίνη Α βρίσκει τον δρόμο της σε άλλο ένα απρόβλεπτα νοστιμότατο πιάτο. Αυτή τη φορά, μέσα από ένα ελαφρύ, αλλά σπιτικό κέικ, αρωματισμένο με κανέλα. Ψύξτετο σε τετράγωνα κομμάτια για να είναι πιο εύκολο έπειτα να το σερβίρετε.

Βγάζει 1 κέικ διαμέτρου 22 εκατοστών, μονής στρώσης

Υλικά
1 φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα, καλά ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ή περισσότερο, αν χρειάζεται, πολτός μήλου
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως / φλιτζάνι φύτρο σιταριού
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν-πάουντερ με χαμηλό νάτριο
1/2 κουταλιά της σούπας καβουρντισμένη κανέλα
2 ασπράδια αβγών, ελαφρά χτυπημένα
4 του φλιτζανιού φυτικό λάδι σπρέι φυτικού λαδιού
3/4 φλιτζάνι μαρμελάδα βερίκοκο ή Πουρέ από Αποξηραμένα Βερίκοκα

Επεξεργασία
1. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 135°C.
2. Βάζετε τα βερίκοκα μαζί με 1 φλιτζάνι πολτό μήλου σε ένα κατσαρολάκι. Τα αφήνετε να βράσουν, μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε, με ξεσκέπαστο το κατσαρολάκι, μέχρι να μαλακώσουν τα βερίκοκα, για 5 με 15 λεπτά. Τα σουρώνετε, κρατώντας τον χυμό σε ένα φλιτζάνι-μεζούρα και βάζοντας τα βερίκοκα στην άκρη.
3. Ανακατεύετε το αλεύρι, το φύτρο σιταριού, το μπέικιν-πάουντερ και την κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα ασπράδια των αβγών και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι του πολτού μήλου. Ανακατεύετε καλά.
4. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και άλλο πολτό μήλου στον πολτό που έχετε φυλάξει, μέχρι να συμπληρωθεί 1/ φλιτζάνι. Ανακατεύετε με το λάδι και το ζεσταίνετε μέχρι να κάψει. Προσθέτετε το υγρό και τα βερίκοκα, που έχετε βάλει στην άκρη, στο μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό και ομοιόμορφο.
5. Χύνετε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 22 εκατοστών που το έχετε αλείψει με το σπρέι φυτικού λαδιού. Ψήνετε για 35 περίπου λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του κέικ να ανεβαίνει προς τα πάνω όταν την πιέζετε ελαφρά, και οι άκρες να έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε από το ταψί. Ενώ το κέικ είναι ακόμη ζεστό, ραντίζετε με μαρμελάδα βερίκοκο ή με Πουρέ από Αποξηραμένα Βερίκοκα. Το αφήνετε να κρυώσει και το σερβίρετε.